W kwietniu zakończył się międzynarodowy projekt eTwinning "It's My Jam", realizowany w Zespole Szkół w Jasieńcu we współpracy ze szkołami z Turcji. Projekt trwał od grudnia 2024 do kwietnia 2025 roku i skupił się na kulinarnej kreatywności uczniów, promując zdrowe odżywianie, współpracę międzynarodową oraz dzielenie się tradycjami kulinarnymi.
Głównym celem projektu było opracowanie przepisów na dżemy oraz inne przetwory owocowo-warzywne, a także zebranie ich w formie wspólnego, międzynarodowego ebooka z przepisami. Uczniowie mieli okazję poznać tradycje kulinarne innych krajów, wymienić się inspiracjami i samodzielnie przygotować wybrane przetwory w szkole.
Zwieńczeniem działań była degustacja przygotowanych przetworów podczas Dnia Otwartego Szkoły, gdzie uczniowie zaprezentowali efekty swojej pracy – zarówno w formie fizycznej (u nas były to pierogi z farszem z przygotowanej w ramach projektu kiszonej kapusty), jak i cyfrowej (ebook i prezentacje multimedialne).
Projekt nie tylko pozwolił uczniom doskonalić znajomość języka angielskiego i umiejętności cyfrowe, ale także wzmacniał postawy prozdrowotne i rozwijał kompetencje kulinarne, kreatywność oraz współpracę zespołową.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom projektu za ogromne zaangażowanie, pasję i pozytywną energię, którą wnieśli do tej smakowitej przygody! Wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikaty oraz upominki.
Magdalena Chmielewska