W naszej szkole zrealizowany został projekt EcoLab, którego celem było zaplanowanie i przeprowadzenie działań odpowiadających na lokalne wyzwania środowiskowe oraz aktywizacja młodzieży do udziału w procesach decyzyjnych i praktycznych związanych z ochroną środowiska.

Jednym z głównych rezultatów inicjatywy było stworzenie zielnika z przyprawami, który będzie wykorzystywany przez uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych podczas zajęć praktycznych – m.in. do przygotowywania potraw z użyciem świeżych, naturalnych ziół.

Uczniowie zaangażowani w projekt mieli okazję rozwijać swoje kompetencje w zakresie:

  • planowania i realizacji projektów,
  • pracy zespołowej,
  • odpowiedzialności za środowisko naturalne,
  • aktywności obywatelskiej i społecznej.

Działania realizowane w ramach EcoLab odzwierciedlały troskę o środowisko oraz chęć budowania bardziej sprawiedliwego i zrównoważonego świata. Projekt stał się również ważną lekcją współpracy oraz dowodem na to, że młodzież ma realny wpływ na zmiany w swoim najbliższym otoczeniu.